Világnapja van – süssünk mogyorókrémmel!

A híres csokis mogyorókrém rajongói számára február 5-e minden bizonnyal piros betűs ünnep, hiszen ekkor tartják a Nutella világnapját.

Házi készítésű mogyorókrém előnyei

Akik szerint mit sem ér az élet mogyorókrém nélkül, valószínűleg már a reggelt mogyorókrémes toasttal indítják, de ez még nem jelenti azt, hogy ne készíthetnének délutánra is valami finomságot kedvencükkel. Ehhez mutatunk most ötleteket.

Ha van hozzá kedvünk, akár magát a mogyorókrémet is elkészíthetjük házilag. Ha így teszünk, könnyen beállíthatjuk, hogy mennyire legyen édes a krémünk, vagy kísérletezgethetünk is: adhatunk hozzá fahéjat, vaníliát, az igazán bátrak pedig egy kevés sót is szórhatnak bele: az édes-sós páros igazán különleges lesz!

Mihez is használhatjuk a mogyorókrémet?

Akár házi, akár bolti a krémünk, adja magát, hogy palacsintával tálaljuk. A csoki mogyoróval és banánnal egyszerűen tökéletes! Süssünk kisebb amerikai palacsintákat, majd építsünk belőlük tornyokat mogyorókrémmel és banánkarikákkal rétegezve. De ugyanígy tehetjük gofrira tejszínhabbal, vagy tölthetjük két gofri közé eperszeletekkel. A másik ötletünk a pohárdesszert. A krém alapja lehet főzött tejszín- vagy vaníliapuding, illetve mascarpone, adjunk hozzá mogyorókrémet, lazítsuk tejszínhabbal, és adagoljuk poharakba keksszel, durvára tört mogyoróval. A kekszet megmárthatjuk rumaromával ízesített kávéval, a végeredmény mogyorókrémes „tiramisu” lesz. A sütés nélküli torták világában is kifejezetten népszerű a mogyorókrém: nem csoda, mascarponéval kikeverve, kekszes alapra simítva szuper választás. És még szintén maradva a „ne kapcsold be a sütőt” desszerteknél, különböző kekszgolyók, trüffelek, bonbonok, pralinék ízesítéséhez, édesítéséhez és „összetapasztásához” is használhatunk mogyorókrémet. 

Süssünk is!

Mondjuk csupa csokival? Kakaós piskótalapok közé tölthetünk mascarponés, tejszínes mogyorókrémet, ha klasszikus tortát készítenénk. Megkenhetjük vele a kész piskótatekercset, vagy akár a csupa csoki brownie tésztájába is belesüthetjük. De süthetünk „sima” brownie-t is, majd miután kihűlt, a tetejére kenjük a mogyorókrémet.

Finom másfajta kevert sütemények, így répatorta tésztájához adva. Süthetünk foltos sütit úgy, hogy a könnyű kevert tésztára mogyorókrémet pöttyözünk. Ugyanez működik túrós tésztával is. Mogyorókrémünket betölthetjük sütés előtt leveles tésztába vagy kelt tésztás süteményekbe, például csigákba, kalácsba, kiflikbe, a tölteléket felturbózhatjuk mogyoróval, mandulával, dióval. Végül pedig még a linzert és az ehhez hasonló tésztájú aprósütiket is említsük meg! Miután megsültek, hagyjuk kihűlni, majd kettő-kettőt ragasszunk össze mogyorókrémmel.

Ugye, hogy a mogyorókrém nem csak kenyérre kenve ellenállhatatlan? Melyik édesség fog elkészülni a világnap tiszteletére?

Kapcsolódó cikkek

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!