Hájas pogácsa
Hozzávalók
Hájas pogácsa
60 +10 dkg finomliszt
50 dkg darált háj
1 evőkanál ecet 10%
2 dkg élesztő
kevés cukor az élesztőhöz
1/2 dl tej
1 tojás
1 evőkanál tengeri só
1 evőkanál citromlé
3/4 doboz kis tejföl
Tetejére:
szezámmag
Elkészítés
Előkészítés
A háj lefejtése, tisztítás után ledarálása.
Az élesztő langyos tejben kevés cukorral felfuttatása.
Az élesztő langyos tejben kevés cukorral felfuttatása.
Elkészítés
A ledarált hájat a 10 dkg liszttel és 1 evőkanál ecettel jól eldolgoztam.
A 60 dkg liszthez hozzátettem a felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót, citromlevet, és a tejfölt. Rétestészta lágyságú legyen. Jól kidolgozzuk, pihentetjük 1/2 órát utána kinyújtjuk és rákenjük a lisztes hájat majd alulról felhajtjuk 1/3 részig és ráhajtjuk felülről a tésztát majd jobbról és utána balról felhajtva letakarva pihentetjük 20 percet. Kinyújtjuk és hajtogatást megismételjük még 3x, közben mindig pihentetjük 20 percet. Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk, kb. 2 cm vastagságra berácsozzuk és közepes pogácsa szaggatóval, amit én mindig meleg vízbe mártottam és úgy szaggattam ki. A tetejét megkentem tojással és rátettem egy csipet szezámmagot. Előmelegített sütőben kb. 180-200 c fokon 15-20 perc alatt megsütöttem légkeverősön.
A 60 dkg liszthez hozzátettem a felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót, citromlevet, és a tejfölt. Rétestészta lágyságú legyen. Jól kidolgozzuk, pihentetjük 1/2 órát utána kinyújtjuk és rákenjük a lisztes hájat majd alulról felhajtjuk 1/3 részig és ráhajtjuk felülről a tésztát majd jobbról és utána balról felhajtva letakarva pihentetjük 20 percet. Kinyújtjuk és hajtogatást megismételjük még 3x, közben mindig pihentetjük 20 percet. Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk, kb. 2 cm vastagságra berácsozzuk és közepes pogácsa szaggatóval, amit én mindig meleg vízbe mártottam és úgy szaggattam ki. A tetejét megkentem tojással és rátettem egy csipet szezámmagot. Előmelegített sütőben kb. 180-200 c fokon 15-20 perc alatt megsütöttem légkeverősön.
Tálalás
Nagy tállal lett belőle.
Tárolás
Szobahőmérsékleten.
Kedvencnek jelölöm
Hájas pogácsa
Hozzávalók
Hájas pogácsa
60 +10 dkg finomliszt
50 dkg darált háj
1 evőkanál ecet 10%
2 dkg élesztő
kevés cukor az élesztőhöz
1/2 dl tej
1 tojás
1 evőkanál tengeri só
1 evőkanál citromlé
3/4 doboz kis tejföl
Tetejére:
szezámmag
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
A háj lefejtése, tisztítás után ledarálása.
Az élesztő langyos tejben kevés cukorral felfuttatása.
Az élesztő langyos tejben kevés cukorral felfuttatása.
Elkészítés
A ledarált hájat a 10 dkg liszttel és 1 evőkanál ecettel jól eldolgoztam.
A 60 dkg liszthez hozzátettem a felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót, citromlevet, és a tejfölt. Rétestészta lágyságú legyen. Jól kidolgozzuk, pihentetjük 1/2 órát utána kinyújtjuk és rákenjük a lisztes hájat majd alulról felhajtjuk 1/3 részig és ráhajtjuk felülről a tésztát majd jobbról és utána balról felhajtva letakarva pihentetjük 20 percet. Kinyújtjuk és hajtogatást megismételjük még 3x, közben mindig pihentetjük 20 percet. Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk, kb. 2 cm vastagságra berácsozzuk és közepes pogácsa szaggatóval, amit én mindig meleg vízbe mártottam és úgy szaggattam ki. A tetejét megkentem tojással és rátettem egy csipet szezámmagot. Előmelegített sütőben kb. 180-200 c fokon 15-20 perc alatt megsütöttem légkeverősön.
A 60 dkg liszthez hozzátettem a felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót, citromlevet, és a tejfölt. Rétestészta lágyságú legyen. Jól kidolgozzuk, pihentetjük 1/2 órát utána kinyújtjuk és rákenjük a lisztes hájat majd alulról felhajtjuk 1/3 részig és ráhajtjuk felülről a tésztát majd jobbról és utána balról felhajtva letakarva pihentetjük 20 percet. Kinyújtjuk és hajtogatást megismételjük még 3x, közben mindig pihentetjük 20 percet. Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk, kb. 2 cm vastagságra berácsozzuk és közepes pogácsa szaggatóval, amit én mindig meleg vízbe mártottam és úgy szaggattam ki. A tetejét megkentem tojással és rátettem egy csipet szezámmagot. Előmelegített sütőben kb. 180-200 c fokon 15-20 perc alatt megsütöttem légkeverősön.
Tálalás
Nagy tállal lett belőle.
Tárolás
Szobahőmérsékleten.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?