Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovász készítés

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető

Hozzávalók

Kovász készítés

Kenyérliszt BL 80- as
víz
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

1. nap: Egy 720 ml-es dunsztosüvegbe tegyünk, 3 evőkanál vizet és 3 evőkanál BL 80-as kenyérlisztet. Az üveg tetejét rá kell tenni, de nem kell rácsavarni, hogy kicsit szellőzzön, de ne száradjon ki. Szobahőmérsékleten tároljuk.

2. nap: Várunk

3. nap: Tegyünk hozzá 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál vizet és egy villa segítségével keverjük el csomómentesen.

4. nap: Tegyünk hozzá 1 dl vizet és 10 dkg lisztet.

5. nap: Készen van a kovászunk.

Vegyünk ki 10 dkg-ot egy másik üvegbe, megetetjük 1 dl vízzel és 10 dkg liszttel. Takarjuk le és 5-6 órát várjunk, míg a duplájára nő és süthetünk vele.
Ez a mennyiség 1 kg liszthez elegendő.


A maradék kovászt zárjuk le és tegyük hűtőbe, majd hetente egyszer "etessük" meg 2 evőkanál vízzel és 2 evőkanál liszttel.
Ebből bármikor süthetünk úgy, hogy kiveszünk belőle 10 dkg-ot, "megetetjük" 1 dl vízzel és 10 dkg liszttel, megvárjuk, míg a duplájára nő, s a maradékot visszatesszük a hűtőbe.
Kovász készítés

Hozzászólások

G
Gestini Eniko
Dátum 2023. September. 21. 07:06
Sziasztok, ha nincs mérőeszközöm, kb mennyi az a 10 dkg kovász amivel süthetek? Maréknyi, kanálnyi?

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!