Zabpehelykenyér
Hozzávalók
Püspökkenyér formához (kb. 30 x 11 cm):
zsiradék
kb. 3 evőkanál nagyszemű zabpehely
Tésztához:
75 g nagyszemű zabpehely
150 ml forró víz
275 g búzaliszt
125 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 ½ teáskanál só
25 g magkeverék
1 evőkanál folyékony méz
2 evőkanál olívaolaj
250 ml langyos víz
Szóráshoz:
kb. 2 evőkanál nagyszemű zabpehely
Elkészítés
Előkészítés:
A tésztához a zabpelyhet forró vízzel összekeverjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk. A formát zsiradékkal kikenjük, és zabpehellyel megszórjuk.
Elkészítés:
Mindkét lisztfajtát alaposan összekeverjük a kovásszal és az élesztővel. Amikor a zabpelyhes massza már langyos, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és a többi hozzávalóval keverőkanállal összedolgozzuk. A tésztát az előkészített formába töltjük. Egy kanalat vízbe mártunk, és a kanál hátával a tésztát egyenletesen elkenjük, majd rászórjuk a zabpelyhet, és a kenyeret meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb.45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret 15 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük, sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret 15 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük, sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A kenyér fagyasztható.
Kedvencnek jelölöm
Zabpehelykenyér
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Püspökkenyér formához (kb. 30 x 11 cm):
zsiradék
kb. 3 evőkanál nagyszemű zabpehely
Tésztához:
75 g nagyszemű zabpehely
150 ml forró víz
275 g búzaliszt
125 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 ½ teáskanál só
25 g magkeverék
1 evőkanál folyékony méz
2 evőkanál olívaolaj
250 ml langyos víz
Szóráshoz:
kb. 2 evőkanál nagyszemű zabpehely
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tésztához a zabpelyhet forró vízzel összekeverjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk. A formát zsiradékkal kikenjük, és zabpehellyel megszórjuk.
Elkészítés:
Mindkét lisztfajtát alaposan összekeverjük a kovásszal és az élesztővel. Amikor a zabpelyhes massza már langyos, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és a többi hozzávalóval keverőkanállal összedolgozzuk. A tésztát az előkészített formába töltjük. Egy kanalat vízbe mártunk, és a kanál hátával a tésztát egyenletesen elkenjük, majd rászórjuk a zabpelyhet, és a kenyeret meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb.45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret 15 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük, sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A kenyeret 15 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük, sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A kenyér fagyasztható.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?