A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja
Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.
Vegetáriánus vagy vegán?
Aki vegán, tisztán növényi eredetű étrendet követ. Nem fogyaszt húst, sem más állati eredetű élelmiszert, tojást, tejet, vajat, sajtot és egyéb tejterméket, sőt még mézet sem. A vegetarianizmus megengedőbb. Több válfaja létezik, ezek közül a legelterjedtebb az ovo-lakto vegetarianizmus. Az így étkezők csak a húst zárják ki az étrendjükből, a tejtermékek („lakto”), tojás („ovo”) és méz fogyaszthatók. Természetesen sokan „mixelik” az irányzatokat, például a tojást nem utasítják el, de a tejtermékeket próbálják növényi helyettesítőkkel kiváltani. Egy biztos: bárhogy is döntünk, egy finom sütiről biztosan nem kell lemondanunk!
Ovo-lakto vegetáriánus sütemények
Akár édes vagy sós sütemény, igazából könnyű dolgunk lesz. Tojást tehetünk a tésztába, tejet, vajat, tejszínt, sajtot használhatunk. A sós süteményeknél okozhat fejtörést, hogy mivel is dobjuk fel az összhatást, ha tiltólistás a sonka, a kolbász, a tepertő, hogy csak három gyakori hozzávalót említsünk. Két lehetőségünk is van. Először is kereshetünk növényi alternatívát a fentiekre, szuper „kolbász”, „felvágott”, „virsli” kapható, ezek egyébként a vegán életmódba is beilleszthetők.
De úgy is dönthetünk, hogy nem teszünk húspótlót a sütibe, hanem sok-sok zöldséggel, fűszerrel tesszük ízletessé. Egy zöldfűszeres, paradicsomos töltelék mindig jó választás, bátran használjunk hozzá oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot! Leveles tésztához ugyanúgy működik, mint kelt tészták töltelékeként. Fokhagymás-tejfölös vonalon is elindulhatunk, a paradicsomos mellett ez is tuti siker. Vagy a zöldségek, itt szinte végtelen számú variációt kipróbálhatunk. Különböző pizzák, lepények tetejére tehetünk kaliforniai vagy kápia paprikát, brokkolit, kelbimbót, cukkinit, tölteléknek jöhet a spenót. Érdemes kihasználni a sokféle hagymát is, például a póréhagyma szuper finom sütve, karamellizálva. Hasonlóan jó ötlet kipróbálni a kukoricát, gombát, ezek együtt is harmonikusak. Ősszel előkaphatjuk a jolly joker sütőtököt – tölteléknek, tésztához adva vagy mártogatóshoz. Az egész évben kapható édesburgonya ugyancsak remek, például quiche-hez vagy hasonló lepényekhez.
A tejtermékek is könnyedén kiválthatók
Mégpedig növényi alapú termékekkel, ezek beépíthetők a vegán étrendbe is. Bár ahogy írtuk, az ovo-lakto irányzat nem tiltja a tejtermékeket, aki szeretné, kihagyhatja sütéskor is. Tejföl helyett használhatunk Dr. Oetker Creme VEGA-t, a sajtot lecserélhetjük vegán sajtra, a tejet pedig magtejekre, magitalokra. Vegán sajtokból többfélét is beszerezhetünk, egyes fajták kifejezetten jól olvadnak, de kaphatók sajtkrémek is. Sós süteményekhez tej helyett jó választás lehet a szójaital vagy a rizsital. A vaj szintén könnyen kiváltható növényi margarinnal.