Süteménybe vagy reggelire? A zabpehely mindig jó választás!

Nem túlzás azt mondani, hogy a zabpehely az utóbbi évek újból felfedezett szupersztárja. Olcsó és könnyedén beszerezhető hozzávaló, ami ugyanúgy megállja a helyét süteményben, pohárdesszertben, mint a reggelire készített kásánkban.

A zabpehely fajtái

Két alaptípusa létezik, a nagy szemű és az apróbb szemű, más néven lágy zabpehely. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, pozitív élettani hatásairól oldalakat lehetne írni, de most csak az egyik legfontosabb tulajdonságát emeljük ki: rostdús, lassan felszívódó szénhidrát, épp ezért szuper reggeli alapanyag. Nézzük részletesen, mi mindenre használhatjuk!

Lássuk először a süteményeket!

A zabkekszes alap sokrétűen felhasználható, például szeletekre vágható sütiket is süthetünk belőle almás-túrós vagy például meggyes töltelékkel. Ezekben a süteményekben a zabpehely finom morzsás rétegként jelenik meg, egyszerre puha és roppanós. Ez a roppanós-ropogós állag teszi a zabkekszeket is igazán ellenállhatatlanná, legyenek csokisak, aszalt gyümölcsösek vagy magvasak. És persze a jó öreg házi müzliszeletről se feledkezzünk meg, könnyen és gyorsan elkészíthető finomság.

Ne menjünk el szó nélkül a zabliszt mellett sem!

Két fajtája létezik, a zabpehelylisztet a zabpehely, a zablisztet pedig a nyers zab őrléséből nyerik. Ez az alternatív lisztféleség semleges íze révén édes és sós süteményekbe is tehető, például süthetünk zabliszt, búzaliszt és tönköly búzaliszt keverékből kenyeret, vagy a klasszikus sajttorták vékony, sült alapjába is kerülhet zabliszt.

Sütés nélküli desszertekbe is bátran mehet zabpehely. Például őrölt keksz helyett különböző golyócskákba vagy krémes, kanalazós pohárdesszertekbe csokival, vaníliával, gyümölcsökkel turbózva.

Jöjjenek a reggelik!

Hatalmas trend az úgynevezett egyéjszakás zabkása. Elkészítése roppant egyszerű: a Dr. Oetker Vitalis Első Napsugár Zabkását felöntjük meghatározott mennyiségű hideg tejjel, átkeverjük, és lefedve egy éjszakára (de legalább 4 órára) hűtőszekrénybe tesszük. Beszerezhetjük mogyorós és piros gyümölcsös ízekben, és nemcsak klasszikus kásaként tálalhatjuk, hanem réteges pohárdesszertet is készíthetünk belőle. A másik variáció a Vitalis Zabkása és Szuperkása. Ezekhez a kásákhoz egyszerűen forró vizet adunk, pár percet állni hagyjuk, átkeverjük, és már fogyaszthatjuk is. Ha van plusz öt percünk, akkor a kiválasztott kása ízéhez passzoló feltétet is tehetünk a kásánkra szépen elrendezgetve. Apropó, díszítés! Nem csoda, hogy a közösségi médiában hatalmas karriert futottak be a zabkásák, hiszen amellett, hogy egészségesek és finomak, a müzlis tálba kanalazott kása szuper lehetőséget ad arra, hogy kiéljük a kreativitásunk. Kirakhatjuk a tetejét különböző mintázatokban szépen vágott, formázott gyümölcsökkel, magvakkal, sőt még cuki állatfejeket is kialakíthatunk a gyerekek legnagyobb örömére.

A zabpehely tényleg ezerarcú! Neked melyik a kedvenc elkészítési módod?

Kapcsolódó cikkek

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!